info@volemlojistik.com

Lojistik Nedir?

“Lojistik” ve “tedarik zinciri” terimleri bazen birbirinin yerine kullanılırken, lojistik genel tedarik zincirinin bir unsurudur.

Lojistik, malların A Noktasından B Noktasına hareketini ifade eder ve bu iki işlevi gerektirir. Nakliye ve Depolama. Genel tedarik zinciri, malları üretmek ve dağıtmak için lojistik de dahil olmak üzere bir dizi süreçte çalışan bir işletmeler ve kuruluşlar ağıdır.

Lojistik Yönetimi Nedir?

Lojistik, malların dahili olarak veya alıcıdan satıcıya taşınmasıyla ilgili süreçlerin toplanmasıdır. Yöneticiler, bu sürece dahil olan birçok karmaşıklığı denetler ve kontrol eder. Bu profesyoneller için bir dizi sertifika vardır. Lojistikte başarı birçok ayrıntıya dikkat edilmesine bağlıdır. Rotaların uygunluğa, düzenleyici ortamlara ve yol onarımlarından savaşlara ve olumsuz hava koşullarına kadar değişen engellerden kaçınmaya dayalı olarak belirlenmesi gerekir. Nakliye sağlayıcısı ve paketleme seçenekleri, ağırlıktan geri dönüştürülebilirliğe kadar olan faktörlere karşı tartılan maliyetlerle dikkatlice düşünülmelidir. Tam yüklü maliyetler, müşteri memnuniyetini ve uygun depolamanın bulunabilirliğini sağlayanlar gibi nakliye dışındaki faktörleri içerir.

Soğutma başarısız olduğu için bir süt ürünleri sevkiyatı bozulursa, bu lojistik ekibinin sorumluluğundadır.

Neyse ki lojistik yönetim yazılımı, işletmelerin en iyi yönlendirme ve nakliye kararlarını vermelerine, maliyetleri kontrol altına almalarına, yatırımları korumalarına ve malların hareketini izlemelerine yardımcı oluyor. Bu tür yazılımlar genellikle, nakliyecileri oran dalgalanmalarına veya sözleşmelere göre seçmek, nakliye etiketlerini yazdırmak, işlemleri otomatik olarak defterlere ve bilançoya girmek, nakliyeci teslim alma siparişi vermek, makbuzları ve makbuz imzalarını kaydetmek ve envanter kontrolüne yardımcı olmak gibi işlemleri de otomatikleştirir.

Anahtar Paketler

Lojistik, malların A Noktasından B Noktasına verimli bir şekilde taşınması sürecidir. Başarı, ambalajlamadan depolamaya ve nakliyeye kadar detaylara çok dikkat edilmesini gerektirir.

En iyi ihtimalle, zayıf lojistik bir şirketin karını bozar. En kötüsü, şirketin ekonomisine zarar verir. Çünkü lojistik bir işlemin fiziksel tezahürüdür lojistik olmadan müşteriden satıcıya nakit hareketi olmaz.

Lojistik en iyi uygulamalar, işletmenin niteliğine ve ürün kararlarına bağlı olarak değişir, ancak süreç her zaman karmaşıktır. Otomasyon verimliliğin anahtarıdır.

İşletme ve Yönetim Lojistiği

İş lojistiği, bir tedarikçiden bir işletmeye veya bir işletmeden bir müşteriye, malların taşınmasıyla ilgili tüm süreçler kümesini ifade eder. Buradaki temel kavram, bu süreçleri birleşik bir sistem olarak yönetmektir. Örneğin, ürünleri doğrudan yüzlerce veya binlerce küçük tedarikçiden müşterilere başarıyla gönderen çevrimiçi perakendeciler, gelişmiş iş lojistiği uygulamalarına sahiptir.

Bir lojistik yönetim sistemi bu prensibin temelini oluşturur ve gelen-  giden nakliye yönetimi, depo yönetimi, filo yönetimi, sipariş işleme, envanter kontrolü, arz ve talep tahmini ve üçüncü taraf lojistik (3PL) hizmet sağlayıcılarını yönetmeyi içerir.

Lojistiğin Önemi

Lojistik, malların hareketine odaklanır, ancak etkileri çok daha uzar. İş dünyasında lojistikteki başarı, artan verimlilik, daha düşük maliyetler, daha yüksek üretim oranları, daha iyi envanter kontrolü, depo alanının daha akıllı kullanımı, artan müşteri ve tedarikçi memnuniyeti iyileştirilmiş bir müşteri deneyimi anlamına gelir.

Bu faktörlerin her biri, iğneyi bir şirketin başarısı üzerinde önemli ölçüde hareket ettirir. Lojistiğin, bu mallardan en fazla geliri elde etmek için getirileri yönetmeye de uzandığını unutmayın.

Lojistiğin Rolü

Bir işletmenin temeli, para veya ticaret için mal veya hizmet alışverişinde bulunmaktır. Lojistik, bu mal ve hizmetlerin işlemleri tamamlamak için izlediği yoldur. Bazen ham mallar gibi mallar bir üreticiye toplu olarak taşınırken, bazen her seferinde bir müşteri olmak üzere bireysel ödemeler yoluyla taşınır.

Ayrıntılar ne olursa olsun lojistik, bir işlemin fiziki olarak yerine getirilmesi ve dolayısıyla işletmenin hayatıdır. Mal veya hizmet hareketinin olmadığı yerde, işlem yoktur — kar yoktur.

Etkili lojistiğin yedi ayağı vardır:

Malzeme temini

Malzeme tedariki, üretimde kullanılan bir hammadde için en düşük maliyetli tedarikçiyi bulmaktan fazlasını içerir. Lojistik, geri sipariş gecikmeleri, rakip öncelik sıralamaları ve lokavtlar, eklenti hizmet maliyetleri, yabancı ücretler, mesafe veya düzenleyici ortamlar nedeniyle artan sevkiyat maliyetleri ve depolama maliyetleri gibi katkıda bulunan faktörlerin ve maliyetlerin hesaplanmasını ve yönetilmesini içerir. Herhangi bir materyal için doğru kaynağı bulmak, katkıda bulunan tüm faktörlerin iyi anlaşılmasını ve yönetim gerektirir. Bu sürece stratejik kaynak sağlama denir ve lojistik bu planlamada önemli bir rol oynar.

Taşımacılık

Lojistiğin özünde, malları A Noktasından B Noktasına fiziksel olarak taşıma eylemi vardır. İlk olarak, bir şirketin en iyi sevkiyat modunu — örneğin hava veya kara — ve birden fazla taşıyıcı gerektiren rotaları optimize etmek de dahil olmak üzere maliyet, hız ve mesafeye göre en iyi taşıyıcıyı seçmesi gerekir. Küresel gönderiler söz konusu olduğunda, göndericinin gümrük, tarifeler, uyumluluk ve ilgili tüm düzenlemeleri hızlandırması gerekir. Taşımacılık yöneticilerinin gönderileri belgelemesi ve izlemesi, faturalandırmayı yönetmesi ve gösterge tabloları ve analizleri kullanarak performans hakkında rapor vermesi gerekir.

Sipariş karşılama

Bir işlemi tamamlamak için, ürünler müşteri siparişi başına depodan “alınmalı”, uygun şekilde paketlenmeli, etiketlenmeli ve ardından müşteriye gönderilmelidir. Toplu olarak, bu süreçler siparişlerin yerine getirilmesini içerir ve müşteri dağıtımındaki lojistik sırasının kalbidir.

Depoculuk

Hem kısa hem de uzun süreli depolama, lojistik planlamanın ortak parçalarıdır. Ancak depo yönetim sistemleri lojistik planlamaya da olanak tanır. Örneğin lojistik planlamacıları, depo alanı kullanılabilirliğini ve soğuk hava deposu, yanaşma tesisleri ve demiryolu hatları veya tersaneler gibi ulaşım modlarına yakınlık gibi özel gereksinimleri göz önünde bulundurmalıdır.

Ayrıca, depolar içindeki organizasyon lojistik planlamanın bir parçasıdır. Tipik olarak, sık hareket eden veya yakında taşınması planlanan mallar deponun önüne konur. Daha düşük talep gören ürünler arkaya doğru saklanır. Bozulma ihtimali olan ürünler genellikle döner, böylece önce en eski ürünler gönderilecektir. Genellikle birlikte verilen öğeler yan yana depolanır, vb.

Talep tahmini

Lojistik, bir işletmenin hiçbir zaman temel veya yüksek talep gören ürün veya malzemelerde yetersiz kalmamasını sağlamak için büyük ölçüde envanter talebi tahminine bağlıdır. Depolanmış mallarda gereksiz yere sermayeyi durgun satışlarla ilişkilendirmez.

Envanter yönetimi

Mevsimlik veya trend ürünlerde artan talebi önceden planlamak için envanter yönetimi tekniklerini kullanarak şirketler karı daha yüksek tutup envanterin daha hızlı dönmesini sağlayar. Bu da belirli bir dönemde kaç kez envanter satıp değiştirdiğinizin oranı anlamına gelir. Tersine, bir şirket, diğer ürünlerde stok dönüşlerinin yavaşladığını belirterek, daha yüksek talep gören mallara yeniden yatırım yapmak için sermayeyi serbest bırakmak için ne zaman indirimli fiyatlandırma veya başka teşvikler sunacağını daha iyi belirler.

Ayrıca, perakende satışlar genellikle mağazadan mağazaya, bölgeden bölgeye ve ülkeden ülkeye farklılık gösterir. İyi envanter yönetimi, işletmenin stoktan kurtulmak için indirimli fiyatlandırma yoluyla zarar almak yerine bir mağazada veya bölgede kötü performans gösteren ürünleri diğerine göndermeye karar vermesini sağlar. Lojistik, envanteri en iyi fiyatı alacağı yere taşımanın anahtarıdır.

Tedarik zinciri yönetimi

Lojistik, malların tedarikçilerden üreticilere, ardından satıcılara veya distribütörlere ve nihayetinde alıcılara taşınmasını kolaylaştırdığı için tedarik zincirinde önemli bir bağlantıdır.

Paylaş