info@volemlojistik.com

Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi

Lojistik, malların tek bir şirketin bakış açısından hareketiyle ilgilenir; bu, bir şirketin dahili olarak aldığı ve yönettiği malzeme ve malların yanı sıra bu malları bir müşteriye taşıdığı zamanki hareketi anlamına gelir. Tedarik zinciri, mal veya hizmetlerin üretimi veya dağıtımında sırayla yer alan bir işletmeler ağıdır. Özetle, lojistik tek bir şirket sorunu iken, tedarik zinciri çok şirketli bir konudur.

Lojistik, tedarik zincirinin bir kısmı veya hatta tamamı boyunca koordine edilebilirken, her segment, malzemeyi veya ürünü tedarik zincirindeki başka bir işletmeye teslim edene kadar bir işletmenin sorumluluğundadır.

Lojistik Bileşenleri

En temel haliyle lojistik bileşenler şunlardır:

  • Tedarikçilerden alım ve malzeme taşıma
  • Etiketleme, daha küçük birimlere paketleme, organizasyon ve depolama
  • Üretim veya dağıtım için envanter yönetimi
  • Talep planlaması
  • Siparişin yerine getirilmesi
  • Ulaşım

Genel olarak, bir lojistik yönetim sistemi, gelen-giden nakliye yönetimi, depo yönetimi, filo yönetimi, sipariş işleme, envanter kontrolü, arz talep tahmini ve üçüncü taraf lojistik hizmet sağlayıcılarının yönetimini içerir.

Lojistik Örnekleri

Lojistik en iyi uygulamaları, işletmenin niteliğine ve ürün kararlarına bağlı olarak değişir.

Bir üretici, iş modelini, hammadde alımını üretim programlarıyla uyumlu hale getiren tam zamanında bir envanter yönetim sistemine dayandırır, böylece depolama için çok az ödeme yapılmasına gerek kalmaz ve bir şirketin sermayesi sürekli olarak yeniden yatırım için serbest bırakılır. Lojistik öncelikleri arasında talep planlaması, zamanında ve bütçeyle tutarlı bir şekilde teslimat yapan tedarikçilerin seçilmesi, varışta hızlı malzeme alımı ve verimli malzeme taşıma yer alır. Nihai mallar üretildikten sonra öncelikler, bitmiş ürünün paketlenmesine ve distribütörlere, toptancılara, perakendecilere veya diğer müşterilere taşınmasına geçer. Üreticiler, tedarikten makbuza, üretime, ambalajlamaya, depolamaya ve alıcıya nakliyeye kadar gerçek uçtan uca lojistiği yönetmelidir.

Üreticinin doğrudan tüketiciye yönelik modelinde, ürünleri son müşteriye ulaştırmak için hizmet sağlayıcı olarak bir tedarik zincirini kullanabilir.

Örneğin, bir butik giyim mağazası tasarımcılardan ve üreticilerden stok siparişi vermektedir. Mamul mallar, alım için perakendecinin ana dağıtım deposuna ulaşır. Öğeler ilk olarak birleştirilir- toplu ticari ambalajlardan bireysel tüketici paketlerine ayrılır. Barkodlar eklenir, ürünler sıralanır, paketlenir ve mağazaya- yakındaki bir depoya gönderilir. Perakendeci için lojistik, mal alımı ile başlar ve bu malların nihai varış noktalarına taşınmasıyla devam eder; bu durumda nihai müşteri değil, tuğla ve harç deposudur.

İkinci bir perakende senaryosunda, malların bir kısmı veya tamamı bir sipariş karşılama merkezine gönderilir ve burada işlenir ve muhtemelen satın alma işlemini çevrimiçi yapan son müşteriye gönderilir. Bu senaryoda lojistik, perakendecinin tedarikçilerden sipariş ettiği malları almasını, bunları birleştirmesini ve müşteri siparişine göre sıralanması ve ardından üçüncü taraf bir lojistik tedarik şirketi tarafından sevk edilmesi için yerine getirme merkezinin yerinde deposunda depolamasını gerektirir.

Üçüncü bir senaryoda, perakendeci, indirim yapmaktan ve kar elde etmekten kaçınmak için mağaza içi envanterini ürüne olan talebin daha yüksek olduğu diğer mağazalara yeniden dağıtır. Veya perakendeci, analizinden, belirli ürünler için talebin her yerde durgun olduğunu biliyor olabilir. Bu durumda, hisse senedini ne kadar hızlı bir şekilde işaretler veya indirimli bir toplu fiyatla perakende indirimliye satarsa, yatırımının çoğunu telafi etme olasılığı o kadar yüksek olur. Bu senaryodaki lojistik, envanter kontrolünü, talep planlamasını, ürünlerin mağazalar arasında çekilmesini, paketlenmesini ve gönderilmesini, bazı öğelerin satış raflarına taşınmasını ve üçüncü taraf bir satıcıyla yapılan bir işlemde toplu dağıtımın gönderilmesini gerektirir.

Perakendeci, talebin herhangi bir fiyata çok düşük olması nedeniyle kalan bir ürünün satılamayacak kadar maliyetli olduğunu beyan ederse, lojistik, bu ürünlerin vergi indirimi için bir hayır kurumuna taşınmasını da içerecektir. Bu ürünün bir kısmı da hasar görürse, perakendecinin lojistik müdürü onu bir imha sahasına nakleder.

Lojistik Yönetiminin Faydaları

Nakit akışını yönlendiren şeyin mal hareketi olduğu göz önüne alındığında, bu hareketi yönetmenin — lojistik yönetimi — temel bir iş kaygısı olmasının nedeni budur. Gerçekten de, lojistik yönetimi bir şirketin karını daha iyi veya daha kötüsü için etkiler. Bu etkiyi şansa bırakmamak en iyisidir.

Aşağıdakiler, etkili lojistik yönetiminin basamaklarıdır.

Görünürlük: Lojistik yönetimi, tedarik zincirine daha fazla görünürlük sağlar. Bu, işletmelerin maliyetleri daha iyi kontrol etmelerini, verimliliği artırmalarını, tedarik zinciri sorunlarını tespit etmelerini, talep planlaması yapmalarını ve fırsatlar hakkında fikir edinmelerini sağlar.

Azaltılmış ek yük: Lojistik yönetimi, şirketlerin envanter seviyelerini proaktif olarak kontrol ederek nakliye maliyetlerini düşürmekten ne kadar depo alanına ihtiyaç duyduklarını daraltmaya kadar alanlardaki ek yükü azaltmalarını sağlar.

Geliştirilmiş müşteri deneyimi: Mükemmel bir müşteri deneyimi, tekrarlanan satışların arkasındaki itici faktördür. Siparişleri doğru ve hızlı bir şekilde teslim ederek müşteri deneyimini geliştirirsiniz, bu da marka sadakatini ve gelecekteki satışları artırır.

Kaybı önleme: Lojistik yönetimi, kayıpları çeşitli şekillerde önlemeye yardımcı olur. Bunlardan biri gerçek bir envanter muhasebesidir, bu nedenle şirketiniz herhangi bir zamanda ne kadar stok bulundurduğunu tam olarak bilir. Şirketler ayrıca hareketi ve mevcut konumu da izleyebilir, böylece stok önceden haber verilmeksizin yanlış yerleştirilmez veya yönlendirilmez. Ayrıca katı lojistik, sıcaklık ve nem yönetimi gibi optimum depolama ve taşıma koşullarını sağlayarak bozulma ve hasarları önler.

Destek genişletme: Talep tahmini, envanter ihtiyaçlarını gerçekçi bir şekilde hesaplayarak ve buna göre sipariş vererek, taşıyarak ve stoklayarak genişlemeyi destekler. Ayrıca, lojistik yönetiminin en iyi uygulamaları, şirketlerin daha fazla müşteri siparişini zamanında yerine getirmek için ölçeklendirmelerine yardımcı olur.

Rekabet: Siparişleri doğru ve zamanında teslim etmek, müşteri deneyiminde temel bir unsurdur ve iyi müşteri deneyimi, siparişleri tekrarlamanın yanı sıra sağlam marka itibarı ve net promotör puanlarının anahtarıdır ve bu da bir şirketin yeni alıcılar edinmesine yardımcı olur. Lojistik yönetimi, bir şirketin vaatlerini tutarlı bir şekilde yerine getirmesine veya yerine getirmesine ve rekabet üstünlüğünü artırmasına yardımcı olur.

Doğru ürün: Sipariş edilen ürünü spesifikasyonlara göre teslim etmektir: renk, boyut, marka, miktar. Ancak, üreticilerin “tam zamanında” bir yedek parça veya müşterinin belirtmediği ancak ihtiyaç duyduğu başka bir şey göndermek için IoT verilerini kullandığı otomatik bir bakım planı da düşünün. Asıl konu, alıcılara kendileri veya durumları için doğru olan ürünleri almaktır.

Doğru miktar: Bir öğenin tek bir birim olarak veya birim olarak da kabul edilen 12’li paketler halinde satın alınabileceğini söyleyin. Daha büyük ölçekte, bir üretici parçaları birkaç ürün içeren bir kutuda veya birden fazla kutudan oluşan bir palet olarak satabilir. Miktarı doğru almak, envanterin nasıl listelendiğinin yanı sıra uygun toplama ve paketleme konusunda netlik gerektirir.

Doğru durum: Yeni, kullanılmış veya yenilenmiş müşteriler, bir ürünün düzgün çalışmasını ve başka şekilde kullanılabilir olmasını bekler. Bu nedenle ürünler nakliye öncesinde kusur ve hasar açısından kontrol edilmelidir. Ayrıca, iade nakliye işlemleri müşteriler için basit ve kullanışlı olmalıdır.

Doğru yer: Makbuzun alındığından ve sevk edilen ürünlerin doğru adrese teslim edildiğinden emin olmak için takip, lojistik yönetiminin temel parçalarıdır. Asla alınmayan ve değiştirilmesi gereken bir paket, bir şirkete iki katına mal olur ve müşteri ilişkisine zarar verir.

Doğru zaman: Çoğu zaman, müşterinin bakış açısından zamanlama her şeydir. Doğum günü veya tatil hediyesi sipariş eden bir tüketici veya programlarını karşılamak için hammaddeye ihtiyaç duyan bir üretici olsun, geç gelenler müşteri zararı veya artık gerekmediği için iade edilebilir.

Doğru müşteri: Sipariş karışıklıkları, adres hataları ve diğer aksilikler, müşteriye saygı duyulmadığını ve ayrıntılara dikkat edilmediğini gösterir. Giden lojistiği otomatikleştiren bir proje sistemi, hataları en aza indirir ve bir şirketin tedarik zinciri uygulamasını en üst düzeye çıkarır.

Doğru fiyat: Coğrafi alan ve endüstrinin envanterinizi düzenli ve iyi bir şekilde dönüştürmesi için fiyatlandırmanızın rekabetçi olması önemlidir. Talebe göre fiyatlandırmayı —yukarı veya aşağı- ayarlamak da zorunludur. Burada başarılı olmak için şirketlerin karlılık oranları ve birim marjlar hakkında sürekli içgörülere ihtiyacı vardır.

Başarılı lojistik

Başarılı lojistik, eşit parça stratejisi ve planlamasıdır. Stratejiniz, malların hareketinin sizin lehinize çalışmasını sağlamak için taktikleri kapsamalıdır. Planınız, şirketinizin stratejinizi hayata geçirmek için atması gereken tüm adımları özetlemelidir.

Mekânsal yönetim: Lojistik, mallar için yeterli alan gerektirir; depo ve malzeme taşıma ekipmanı ve insanların malları alması, depolaması, alması, paketlemesi, etiketlemesi ve göndermesi. Depo yönetimi stratejiniz, kare görüntüleri ve bakım maliyetlerini mümkün olduğunca düşük tutarken malların verimli bir şekilde ele alınması için alanı akıllıca kullanmaya odaklanmalıdır.

Yönetim ve personel:

Herhangi bir depodaki en büyük harcamalardan biri personel alımıdır, bu nedenle toplama süresini azaltmak para tasarrufu sağlar. Envanter yönetimi yazılımı, personele öğelerin tam olarak nerede rafa kaldırıldığını ve birden fazla öğeyi çekerken alınacak en iyi rotaları gösterir. İşletmeniz mevsimlik mi? Talebi karşılamak için personelde gerekli yükseltme ve küçültmeyi planlayın. Ayrıca, iyi yönetilen bir lojistik ekibi için çok önemli olan fayda paketleri, işçi zorunlu sigortası ve İş güvenliği ile ilgili diğer işlevler vardır.

Ekipman: Lojistik, şirketinizin kullandığı malzeme veya malların türüne ve işin ne kadarını dış kaynak kullandığınıza bağlı olarak, kamyon filosu, konveyör bantları, robotik ve forkliftler veya bazı kombinasyonlar gibi özel ekipman gerektirir. Sermaye giderlerinin yanı sıra, ekipmanın ve bakım, sigorta ve amortisman dahil ilgili konuların yönetilmesi, dikkatli bir planlama ve izleme gerektirir.

Paylaş